Skip to content

Ohjeitteni tarkoituksena on auttaa sinua muuttamaan mahdollisimman stressivapaasti, säilyttämään tavarasi ehjinä ja säästämään rahaa muuttopalvelun hinnassa.

Ohjeet on kerätty muuttomiesten käytännön kokemuksista.

Esivalmistelut

Tee itsellesi muuttajan muistilista asioista jotka pitää huolehtia ennen muuttoa, muuton yhteydessä ja muuton jälkeen. esim. Vuokrasopimus, avaimet, Sähkösopimus, osoitteenmuutos, lehtitilaukset, internetyhteydet, pakkausmateriaalit, muuttolaatikot, muuttoauto ja muuttomiehet.

Aloita pakkaaminen jo hyvissä ajoin. Näin vältät viime hetken paniikin ja stressin. Pilko pakkausurakka pieniin osiin. Tee itsellesi muuttosuunnitelma johon merkitset jokaisen huoneen omalla värikoodilla. Ensin huoneisiin ja huoneen sisällä vielä esim. Kaapeittain. Pakkaa esimerkiksi yksi tai kaksi kaappia per päivä. Kun aloitat hyvissä ajoin niin ehdit käydä tavarat läpi ja lajitella ne pakkausvaiheessa säilytettäviin, kierrätettäviin ja poisheitettäviin. Hyvänolon tunne tulee toistuvasti, kun tavoitteet toteutuu, pysyt aikataulussa, homma etenee eikä pakkaamista tarvitse silloin ajatella jättimäisenä mammuttina.

Muuttolaatikot

Käytä muuttolaatikoita

Muuttolaatikot ovat yksi eniten muuttoa nopeuttavista asioista.

Hyvän pakkaamisen ja ennakkovalmisteluiden merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Irtonaiset kantamukset hidastavat muuttoa.

Tilaa muuttolaatikoita riittävä määrä

Keskimääräinen tarve on yksi laatikko neliötä kohden. Muuttolaatikot nopeuttavat muuttomiesten työtä huomattavasti, tehostavat muuttoauton tilankäyttöä, suojaavat tavaroita naarmuuntumiselta ja rikkoutumiselta ja helpottavat sinua tavaroiden löytämisessä ja purkamisessa oikeille paikoilleen. Huom! Täytä muuttolaatikot vain kantokahvan alarajaan saakka. Vältä ylipakkausta, ota tarpeeksi muuttolaatikoita. Käytä huonekohtaisia värikoodeja. Näin muuttomiehet osaavat viedä tavarat suoraan oikeisiin paikkoihin.

Muovilaatikot tai pahvilaatikot käy yhtä hyvin, kunhan ovat samankokoisia. Muovilaatikot suojaavat sadekelillä tavaroitasi paremmin.

Älä ylipakkaa

Muuttolaatikot on pystyttävä pinoamaan päällekkäin jotta ne suojaisivat tavaroitasi ja jotta auto tulisi pakattua mahdollisimman tehokkaasti. Täytä laatikko vain sen kantokahva aukon alaosaan asti. Vältä ylipakkaamista, muuten muuttolaatikoiden tuoma hyöty menetetään. Pinon päällimmäistä laatikkoa ei pidä pakata liian täyteen. Näin päällä olevat tavarat eivät putoa, kun laatikkopinoa kallistetaan nokkakärryille. Irtonaisia papereita ei kannata jättää päällimmäiseksi, ettei esim. tuuli vie niitä.

Muuttolaatikoita on voitava tarvittaessa liikutella nokkakärryillä. Tehokkainta se on niin, laatikot pinotaan valmiiksi neljä kappaletta päällekkäin.

Neljä laatikkoa voidaan kerralla siirtää nokkakärryjen avulla eteenpäin.

Mikäli laatikoissa on kookkaita, yli reunojen tulevia esineitä, laatikot voidaan jättää lattialle.

Muuttolaatikot voit värikoodata erivärisin tarroin pakkausvaiheessa

Oma värinsä joka huoneelle tai vaatteille oma, keittitarvikkeille, ruokatarvikkeille oma väri yms. Muuttomiehet osaavat näin kantaa värikoodatut muuttolaatikot uudessa asunnossa ohjeittesi mukaan suoraan niihin huoneisiin joissa ne puretaan paikoilleen. Tämä helpottaa myös sinua, kun uudessa kodissa etsit sitä kahvinkeitintä tai teepakettia…

Aikasäästö:

 • Nokkakärryjä voidaan hyödyntää viemällä neljä laatikkoa kerralla.
 • Hissin käyttö tehostuu, kun korkeustilaakin voidaan hyödyntää
 • Muuttoauton pakkaaminen tehostuu ja tavaratilan hyödyntäminen on maksimaalista.

Muu hyöty:

 • Tavarat pysyvät ehjinä ja siisteinä

Irtaimiston pakkausohjeita

Tilaa tarvittava määrä suojaus ja pakkausmateriaalia. Suojapahvia lattiansuojaukseen, varsinkin jos on sateinen sää, astiapaperia astioiden suojaamiseen ja kiristekalvoa jolla on helppo estää lipaston ja kaappien laatikoiden ja ovien aukeaminen muuton aikana. Kiristekalvoa voit käyttää myös sängyn, patjojen, petareiden, irrallisten hyllyjen yms. suojaamiseen ja pitkien tavaroiden kuten suksien, siivoustarvikkeiden yms. yhteen sitomiseen. Kiristekalvon etu teippiin verrattuna on, että se ei jätä liimajälkiä.

Hyödynnä muuttolaatikoita, suojaus ja pakkausmateriaaleja. Vältä tavaroiden pakkaamista muovipusseihin ja epämääräisiin nyssäköihin.

 • Peilit, taulut ym. pakataan kuplamuoviin ja aaltopahviin tai taulukartonkiin. Pakkaus on hyvä merkitä esim. tekstillä ”Särkyvää”.
 • Kattokruunut ja kattovalaisimet johtoineen on hyvä pakata kuplamuoviin.
 • Astiat ja muut herkät esineet suojataan esim. silkkipaperilla, sanomalehdillä tai kuplamuovilla ja pakataan muuttolaatikoihin.
 • Vaatteet on hyvä pakata muuttolaatikoihin tai säkkeihin.
 • Matot, petauspatjat yms sidotaan rullalle kieristekalvolla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää suojaukseen isoja jätesäkkejä.
 • Sohvat ja sängyt voi suojata niitä varten tehdyillä suojamuoveilla. Ne ovat käytännössä kuin jättimäisiä säkkejä jonka sisään koko sänky tai sohva ujutetaan.
 • Sukset, sauvat, jääkiekkomailat sidotaan yhteen nippuun kätevästi kiristekalvolla.
 • Kirjahyllyn, kaappien sekä vitriinien irtohyllyt sidotaan sopiviin nippuihin kiristekalvolla.
 • Pyykinkuivausteline taitetaan säilytysasentoonsa ja sen ympäri kietaistaan muutama kierros kiristekalvoa.
 • Jalkalampun sähköjohto kiristekalvon avulla lampun jalan ympärille. Kuvun voit suojata esimerkiksi kuplamuovilla ja kietoa sitten muutaman kierroksen kiristekalvoa päälle.
 • Suosittelemme, että pakkaat muuttolaatikot vain puolilleen kirjoja. Kirjat ovat painavia ja painavien laatikoiden siirtämiseen menee enemmän aikaa.
 • Pesukone ja kuivausrumpu. Koneet on hyvä irroittaa jo edellisenä päivänä. Tyhjennä kuivausrummun vesisäiliö ja kiinnitä sähköjohto koneen kylkeen/päälle kiinni kiristekalvolla. Tyhjennä pesukoneen tulovesiletku ja poistoletku. Avaa nukkasihti, jotta koneessa oleva vesi pääsee valumaan pois sitäkin kautta. Kun vesi on tyhjennetty koneesta niin kiinnitä vesiletkut ja sähköjohto koneen kylkeen/päälle kiinni kiristekalvolla.

Pakkausmerkinnät

Selkeät pakkausmerkinnät nopeuttavat muuttoa ja tavaroiden löytämistä uudessa kodissa. Muuttolaatikoiden merkinnät teipataan laatikon pitkälle sivulle. Voit myös käyttää erivärisiä tarroja esim. huone/väri.

Lattiansuojaus

Lattiapinnat on hyvä suojata muuton ajaksi lattiansuojapahvilla, joka kiinnitetään lattiaan esim. teipillä niin, ettei pahvi pääse liikkumaan. Varmista ennen teippausta, että teippi sopii lattiapinnallesi. Teippi kannattaa poistaa lattiasta heti muuton jälkeen.

Muuttomiehet

Muuttomiehet tulevat sovitusti paikalle, saavat muuttosi sujumaan etkä jää kiitollisuuden velkaan ystävillesi. Riittävä määrä muuttomiehiä varmistaa muuttosi sujuvuuden.

Yksiö: 2 muuttomiestä

Kaksio: 2-3 muuttomiestä

Kolmio ja isommat asunnot: 3-4 muuttomiestä

Selviytymispakkaus

Ensimmäistä yötä varten. Tee itsellesi selviytymispakkaus johon laitat vessapaperia, henkilökohtaiset hygieniavälineet, käsilaukku, lääkkeet, avaimet, rahat, työkalut, puhelin ja laturi, sakset, terävä veitsi ja muutama ruokailuväline, television kaukosäädin, kannettava tietokone, yms. tärkeät ja välttämättömät tavarat. Näin nopeutat kotiutumista ja selviät helposti vaikka et purkaisikaan kaikkia laatikoita samana päivänä.

Muuttoautolle tilaa

Muuttoauto tarvitsee reilusti tilaa ja se on hyvä varata viimeistään muuttoa edeltävänä päivänä mahdollisimman läheltä ulko-ovea. Varsinkin, jos katu tai piha on ahdas. Esteetön kulku ja lyhyt kantomatka nopeuttavat muuttoa huomattavasti. Talviolosuhteet on myös hyvä huomioida.

Timantti on hiilenpala, joka on kestänyt paineen.